123sex, xporn, xvideos, vvlx, xhamster, xvideos, pornx, hentai, xnxx, xxx, sex việt, Phim sex,

Kalple İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Blog

Kalple İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Kalp hastalıkları, kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili    rahatsızlıkları ifade eder ve dünya genelinde en ölümcül hastalıklardan biridir. Kalp hastalıkları hakkında hala bilinmeyen birçok şey var, ancak araştırmalar devam ediyor ve yeni bulgular ortaya çıkıyor.

Sosyal medyanın yanıltıcı etkisi, özellikle günümüzde çok sık karşılaşılan bir sorundur. Ayrıca, yanıltıcı bilgiler kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına sahip insanları da etkileyebilir. Yanlış bilgi nedeniyle, bir kişi kalp hastalığı risk faktörlerini, belirtilerini veya tedavilerini hatalı bir şekilde anlayabilir ve bu da ciddi sonuçlara yol açabilir. İşte kalp hastalıkları hakkında doğru bilinen bazı yanlışlar; 

1-HER SOL KOL AĞRISI KALP KRİZİ MİDİR?

Sol kol ağrısının en sık nedeni kas ağrılarıdır, ikinci sırada sinir sıkışmaları yer alır. Nitekim gün içerisinde sol kol sık kullanan kişilerde de sol kol ağrısı sık rastlanan bir durumdur.Sol kol ağrısının nedeni genellikle kalp değildir.

2-KALP HASTALARI EGZERSİZ YAPABİLİR Mİ? 

Evet yapabilirler hatta asıl kalp hastaları egzersiz yapmalıdır.Kalp fonksiyonları için egzersiz yapmak çok önemlidir. Kalp hastaları egzersiz yapmadan önce mutlaka kardiyoloğuna danışmalıdır.

3-GRİP AŞILARI KALP HASTALIĞI YAPAR MI?

Grip aşısı direkt olarak kalp hastası yapmaz ama her aşı vücutta bir enflamasyonu tetikleyebilir.

4-AİLEDEKİ KALP HASTALIĞI RİSKLİ Mİ?

Genetik her zaman silahı dolduran kısımdır unutulmamalıdır ki tetiği çeken yaşam tarzıdır. Yaşam tarzınız sağlıklıysa kalp hastalığı riskiniz daha düşüktür.

5-HAPŞIRIRKEN KALP DURUR MU?

Hapşırırken kalp durmaz ama kalp atış hızı değişebilir. Günlük nefes alış-veriş durumlarında bile kalp hızı değişebilir ama durmaz.

6-KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİNDE YUMURTA YENEBİLİR Mİ?

Kolesterol yüksekliği olanlar da günde 1-2 yumurtayı güvenle yiyebilirler. Vücudumuz yumurtadaki kolesterolün neredeyse 3 katını zaten kendisi üretir, önemli olan kan seviyeleri kontrolüdür.

7-ZAYIF BİREYLERDE YÜKSEK KOLESTEROL OLABİLİR Mİ?

Olabilir. Bazı kolesterol yükseklikleri genetik olabilir bu durumda kişinin kilosu önem arz etmez.

8-CEP TELEFONUNU KALBE YAKIN TAŞIMAK RİTİM BOZUKLUĞU YAPAR MI?

Bu konuyla ilgili yapılan birçok çalışma var ama cep telefonun kalbe yakın taşınmasının ritim bozukluğu yaptığına dair destekleyici bir sonuç henüz yok.

9-TANSİYON SEVİYELERİNDEKİ SÜREKLİ DEĞİŞİKLİK KALP HASTALIĞI YAPAR MI? 

Tansiyon değişkenliği normal kabul edilir ve genellikle stresle ilişkilidir. Gün içerisindeki efor, anksiyete, istirahate bağlı olarak tansiyon değerlerimiz 30-40 birim kadar değişebilir.Önemli olan ortalama kan basıncı değeridir. Eğer ortalama kan basıncı 120 / 80 mmHg üzerinde ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

10-KALP HASTALIĞI ERKEK HASTALIĞI MIDIR?

Erkeklerde kalp ve damar hastalıkları daha sık rastlanır ama kadınlarda daha sessiz ilerlediği için daha tehlikelidir. Kadınların menopoza girmesiyle birlikte risk eşitlense de menopoz öncesi erkeklerde kalp hastalığı riski daha yüksektir.

11-KOLESTEROL DAMARI TIKAR MI?

Tek başına kolesterol damar tıkamaz ama ailede de yüksek kolesterol öyküsü var ise risk daha yüksektir.

12-KALP HASTALIĞI TEDAVİSİ İÇİN İLAÇ TEDAVİSİ TEK BAŞINA YETERLİ MİDİR?

Kalp hastalığında tedavinin küçük bir kısmını ilaç tedavisi kapsar. Rehabilitasyon ilaç tedavisinden daha önemlidir. Beslenme düzeni, egzersiz, uyku düzeni, stres yönetimi ve sigara tüketimi ilaçlardan daha önemlidir. Yaşam tarzı değişikliği ilaçlardan daha önemlidir diyebiliriz.

13-VİTAMİNLER KALP KRİZİNDEN KORUR MU?

Kalp damar hastalıklarının en sık risk faktörlerinde vitamin eksikleri yoktur. Aile öyküsü, yaşam tarzı, metabolik durumu daha büyük risk faktörleridir.

14-KALP HASTALARI ET TÜKETEBİLİR Mİ? 

Kalp hastalarının genel olarak et tüketmelerinde sakınca yoktur. Et tüketimi sarkopeniyi engelleyen, protein içeriğiyle vücudun kas gücünü koruyan en önemli gıda kaynaklarından biridir. Haftanın 3 günü et tüketilebilir mutlaka haftanın 2 günü balık tüketimi gereklidir.

15-COVİD-19 GEÇİREN BİREYLER KAN SULANDIRICI KULLANMALI MIDIR?

Bu durumu destekleyen bir kanıt ya da çalışma yok. Eğer Covid-19 la ilgili pıhtılaşma problemleri geliştiyse kan sulandırıcılar kullanılabilir. Aspirin tarzı kan sulandırıcılar Covid-19 geçiren bireylerde kullanılmalıdır gibi bir rutin tedavi yok. Toplumda yaygın olarak kullanılan kan sulandırıcılar kanama problemlerine yol açabilir. Bu nedenle mutlaka hekim kontrolünde ihtiyaca göre kullanılmalıdır.

Bunu Paylaş :

doc-dr-muhammed-keskin-kimdir

Doç. Dr. Muhammed Keskin