B12 Vitamini Seviyesi Kaç Olmalı?

Blog

B12 Vitamini Seviyesi Kaç Olmalı?

Vitamin B12, vücutta depolanan bir B grubu vitaminidir. Vücut kendi kendine B12 üretemez et, süt ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdalar ile alınır. Sıklıkla kobalamin olarak da bilinir.

DNA, sinir ve kan hücrelerinin yapılmasına yardımcı olur. Ruh halinizi iyileştirir, depresif semptomları ortadan kaldırır. Ayrıca sağlıklı bir beyin ve bağışıklık sistemi için çok önemlidir.

Eğer yeterince hayvansal kaynaklı gıda tüketmiyorsanız veya emilim probleminiz varsa B12 eksikliğiniz olabilir. Eksikliği birçok hastalık ile karışmakla birlikte fiziksel, nörolojik ve psikolojik semptomlara neden olur.

B12 Vitamininin Normal Seviyeleri Kaçtır?

B12 vitamini seviyeleri kan testi sonuçlarında genellikle “pg/mL” (pikogram/mililitre) cinsinden ölçülür. B12 vitamini seviyeleri, kan testi ile ölçülürken bu birim kullanılır çünkü B12 vitamini çok küçük miktarlarda bulunan bir vitamindir.

B12 vitamini seviyeleri laboratuvarlara göre değişkenlik gösterebilir, kimi test sonuçlarında referans aralığı 200 ila 900 pg/mL arasında iken kimi sonuçlarda 300 ila 600 pg/ml olarak karşımıza çıkabilir.

Normalde sağlıklı bir yetişkinin B12 vitamini seviyesi 300 pg/ml altında olmamalıdır. Eğer B12 vitamini seviyeniz 200 pg/ml altında ise bu ciddi bir eksiklik olduğunu gösterir.

B12 vitamini karaciğerde depolansa da zaman içerisinde depolar eksilebilir ve bu durumda B12 vitaminini dışarıdan takviye olarak almanız gerekebilir.

Eğer kronik enflamatuvar bir hastalığınız varsa B12 vitamini seviyelerini mutlaka 600 pg/ml üzerinde tutulmalıdır. Genel sağlık için B12 vitamini seviyelerinin 600 ila 900 pg/ml olması gerekmektedir.

B12 Vitamininin Yüksek Seviyelerde Olması Zararlı Mıdır?

Eksikliğinde birçok yan etki görülen B12 vitamin seviyesinin yüksekliği bilinenin aksine herhangi bir toksik etki göstermez. Laboratuvarlarda genel olarak 2000 pg/ml üzeri ölçülmemektedir.

Eğer B12 seviyeleriniz kan testlerinde yüksek çıkıyorsa kullanılan takviyelere bir süre ara verilmesini öneriyoruz.

B12 Vitaminini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde mide koruyucu ilaçlar, şeker ilaçları ve bazı ilaçların kullanım sıklığının artması B12 vitamin eksikliğinin önemli sebeplerindendir.

Vegan ve vejetaryen beslenen bireylerde B12 kaynaklarının tüketilememesi ve yaşlılarda yaşla beraber emilim sorunlarına bağlı olarak da B12 vitamin eksikliği görülebilir.

B12 kaynaklarına beslenmenizde sıklıkla yer verseniz bile emilim problemlerinde bu vitaminin eksikliği görülebilir. Bu gibi durumlarda dil altı formlarda B12 takviyesi kullanılmasını öneriyoruz.

Eğer B12 seviyesi 200 pg/ml altında ise kas içi enjeksiyon yöntemleri ile depo artışı sağlanabilir. Ciddi eksiklik durumlarında oral olarak (ağız yoluyla) alınan siyanokobalamin formlarının kullanılması önerilmemektedir.

Yaygın olarak kullanılan bu B12 formunun önerilmemesinin en önemli sebebi besinlerden alınan B12 vitamini ile aynı yollardan emilmesidir ve bu durum emilim bozukluklarında olumsuz tedavi yanıtı ile sonuçlanabilmektedir. B12 vitamin eksikliklerinin tedavisinde kullanılmasını önerdiğimiz dil altı Metilkobalamin formudur.

Bu B12 formu dil altından direkt dolaşıma geçer ve emilim bozukluklarından etkilenmez. Ayrıca Metilkobalamin formunun kullanarak vücudunuzda bir metilasyon döngüsü problemi varsa bunun da önüne geçebilirsiniz

Bunu Paylaş :