Hangi zeytinyağını tüketelim?

Blog

Hangi zeytinyağını tüketelim?

Sıvı Altın Zeytinyağı

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyveleri olan zeytinlerden elde edilen bir yağ türüdür. Akdeniz diyetinin önemli bir bileşeni olan zeytinyağı kanser, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, Alzheimer, obezite ve artrit gibi hastalık riskini azaltır.

Çünkü çok miktarda antioksidan ve sağlıklı tekli doymamış yağ asidi içerir.  Toplam yağ asidi içeriğinin %73’ünü oleik asit oluşturur ve bu sayede iltihabı azaltıcı etki gösterir.  

Zeytinyağı kalp hastalıklarına karşı korur mu?

Kalp rahatsızlıklarının Akdeniz’de daha az görülmesi araştırmacıların ilgi odağını Akdeniz tipi beslenmenin kalp sağlığı üzerindeki etkisine yönlendirmiştir. Çalışma sonuçları diyetin temel bileşeni olan zeytinyağının kan pıhtılaşmasını önlediğini, iyi kolesterol HDL’yi artırdığını, inflamasyonu ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL düzeyini azalttığını gösteriyor.

Bununla birlikte kalp krizi riskini %45 azaltır ve kalp hastalarında erken ölüm riskini artıran yüksek kan basıncını düşürücü etkisi de mevcuttur. Ancak bu etkileri görebilmek için kaliteli zeytinyağına erişim çok önemlidir.

Peki hangi zeytinyağı sağlıklı? Zeytinyağı seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Hadi gelin bunlardan bahsedelim, doğru türü aldığınızdan emin olun.

https://youtu.be/Ia8Pd9owsoc

Hangi zeytinyağı sağlıklı? Zeytinyağı seçerken nelere dikkat edilmeli?

Doğru türde zeytinyağı almak son derece önemlidir. Market raflarında saf sızma, sızma, riviera gibi birkaç çeşit mevcut. En sağlıklısı kesinlikle “erken hasat soğuk sıkım saf sızma zeytinyağı”.

Çünkü besin değeri maksimum seviyededir. Yüksek oranda polifenol, aromatik bileşen, antioksidan içerir. Bununla birlikte diğer yağlara kıyasla zeytinyağına acı tadını veren “oleuropein” maddesinden de zengindir.

Oleuropein, zeytindeki sağlığı destekleyen fenolik bileşenlerin oluşumunu sağlar. Soğuk sıkım üretim yöntemi sayesinde zeytindeki antioksidanlar ve biyoaktif bileşenler korunur.

Bu sayede kaliteli, yeterli doz zeytinyağı tüketimi kanser, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, Alzheimer, obezite ve artrit gibi hastalıklardan korur. Ülsere/ mide kanserine neden olan Helicobacter pylori’e karşı kalkan oluşturur ve antibiyotiklere dirençli olan bakterilere karşı savaşır.

Piyasadaki ürünlerin ambalajlarında “sızma” yazsa da birçok yağın etiket bilgisini detaylıca incelediğimizde rafine yağlarla seyreltildiğini görüyoruz. Bu nedenle kesinlikle satın almadan önce ürün etiket bilgilerine bakmalısınız. İçindekiler kısmını okumak ve kalite sertifikası olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının faydaları nelerdir?

Zeytinyağı acı tadı ve kendine has aroması ile kalitesini belli eder. Tekli doymamış yağ, yüksek antioksidan, E ve K vitamini içeriği sayesinde kalp sağlığını iyileştirmenin yanı sıra sağlığı birçok yönden destekler. İşte erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının sağlığa faydaları;

İnme riskini azaltır

İnme, kan pıhtılaşması veya kanama nedeniyle beyine giden kan akışının bozulmasından kaynaklanır. Gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarının hemen ardından inme ikinci sırada yer alır.

Yapılan çalışmalarda zeytinyağının felç ve kalp hastalığı riskini azaltıcı etkisinin tek tekli doymamış yağ içeriğinden kaynaklı olduğu bulundu. Bununla birlikte  zeytinyağı tüketenlerin felç geçirme riskinin, tüketmeyenlere kıyasla çok daha düşük olduğu görüldü.

Kilo alma ve obeziteye neden değildir

Aşırı miktarda yağ tüketmek kilo alımına neden olur. Ancak çok fazla zeytinyağı tüketmenin kilo artışı ile bağlantılı değildir. Aksine zeytinyağından zengin Akdeniz diyeti uygulamak vücut ağırlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Alzheimer hastalığı ile savaşır

Alzheimer hastaların beyninde beta-amiloid plakları birikir ve akdeniz tipi beslenme, düzenli/kaliteli zeytinyağı tüketimi (günde 2-2,5 yemek kaşığı) bu plakların giderilmesine yardımcıdır.

Tip 2 diyabet riskini azaltır

Zeytinyağı, tip 2 diyabete karşı oldukça koruyucudur. Zeytinyağının kan şekeri ve insülin duyarlılığını iyileştirici etkisine dair birçok kanıt mevcuttur. Yakın zamanda yapılan çalışmalar zeytinyağından zengin bir Akdeniz diyetinin tip 2 diyabet riskini %40 azalttığını gösteriyor.

Kanser önleyicidir

Zeytinyağındaki güçlü antioksidanlar kanser önleyici özelliğe sahiptir. Kanserin önde gelen nedenlerinden biri olan serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasarı azaltır, kanser hücreleri ile savaşır.

Romatoid artrit tedavisine yardımcıdır

Romatoid artrit, deforme olmuş ve ağrılı eklemlerle karakterize bir hastalıktır. Çalışmalarda zeytinyağı tüketiminin, romatoid artritli bireylerde inflamatuar belirteçleri iyileştirdiği ve oksidatif stresi azalttığı görülmektedir. Bununla birlikte zeytinyağının omega-3 yağ asitleri kaynağı olan balık yağı ile tüketiminin eklem ağrısı ve sabah sertliğini azaltma da ciddi anlamda etkili olduğu bilinmektedir.

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı nasıl muhafaza edilmeli?

Zeytinyağının kalitelisini almak ile maksimum fayda sağlanmaz. Mutlaka daha muhafaza etmek gerek. Isı, hava ve ışığa maruz kalın zeytinyağı erken bozulur. Bu nedenle zeytinyağının serin oda sıcaklığında (15 C) saklanması istenir ve kesinlikle kapağı açık bırakılmamalıdır.

Marketlerden şeffaf cam veya plastik şişelerde satılan zeytinyağlarını almamalısınız. Sızma zeytinyağı olsa dahi bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Koyu renkli cam şişeleri tercih edin ve asla ısıl işleme (ocağın/fırınında yanında) yakın yerde konumlandırmayın.  

Eğer teneke zeytinyağı alıyorsanız kapağını sık sık açmamaya dikkat etmelisiniz. Bunun yerine koyu renkli bir şişeye aktarıp saklayın. Zeytinyağı havaya temas edince bozulacağı için kapağı açıldıktan sonra en geç 2 ay içinde tüketin. Zeytinyağından ancak bu şekilde maksimum fayda elde edebilirsiniz.

Bunu Paylaş :