Sauna Faydalı Mı? Zararlı Mı?

Blog

Sauna Faydalı Mı? Zararlı Mı?

Sauna Faydalı Mı? Zararlı Mı?

Saunanın kuru ısısı 100°C’’ye kadar yükselebilir ve vücut üzerinde derin etkilere sahiptir. Bu durum insan vücudunun kısa bir sürede nerdeyse bir bardak ter dökmesini sağlar. Nabız hızı %30 ve daha fazla artar.

Kalbin her dakika pompaladığı kan miktarını neredeyse iki katına çıkar. Yani rahatlıkla diyebiliriz ki sauna da vakit geçirmek kalp sağlığına olumlu etkiler! Kan damarlarınız genişler, kan akışı artar, vücut ısınız ve nabzınız yükselir. Genel sağlığı iyi olan kişiler için faydalıdır ve güvenli sauna şartları sağlandığı sürece kalp sağlığını iyileştirir.

Ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. İşte onlara uymazsak zararlı olabilir! İşte saunanın sağlığa faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler;

Saunanın Sağlığa Faydaları

Sauna kullanım süresine bağlı olarak düşük-orta dereceli egzersize benzer şekilde dolaşımı artırır. Kalp atış hızı dakikada 100-150 atıma kadar yükselir. Bir Kardiyolog olarak önerim ise 30-60 dakikalık egzersiz sonrasında saunaya girmenizdir. Bu sayede vücudunuz toksinlerden uzaklaşacak ve daha da rahatlayacaktır.

Ağrıyı hafifletir ve rahatlama sağlar

Yüz ve boyun kasları da dahil olmak üzere tüm kas gruplarınızda gevşeme sağlar. Eklemlerdeki gerilimi azaltır ve kasların rahatlatmasına yardımcı olarak ağrıyı azaltır.

Özellikle kronik ağrı problemi olan romatoid artrit, ankilozan spondilit ve fibromiyalji hastaları tarafından kas ağrılarını hafifletmek, rahatlamak, uyku kalitesini artırmak ve ruh halini iyileştirmek için tercih edilir.

Kalp damar sağlığını iyileştirir

Sauna, stres seviyelerinde azalma sağlayıcı, uyku kalitesini iyileştirici, kan damarlarını genişletici ve kan akışını artıcı etkileri sayesinde kalp damar sağlığını iyileştirir ve kalp fonksiyonunu geliştirir. Araştırmalar haftada 2-3 kez sauna kullanımının kalp hastalığı nedeniyle ölüm riskini %22 azalttığını gösteriyor.

Ancak şunu net olarak söyleyebilirim ki, kalp sağlığını iyileştirmek için sauna kullanımı egzersiz yapmanın yerine alamaz.

Saunaya Girmeden Önce ve Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Terlemeyi bozabilecek ve aşırı ısınmaya neden olabileceği için alkolden kaçının

15-30 dakikadan fazla kalmayın.

Bir anda soğuğa çıkmayın, yavaş yavaş soğutun.

Her saunadan sonra iki ila dört bardak soğuk su için

Sauna sonrasında mutlaka sade maden suyu tüketin

Eğer baş dönmesi, sersemlik hissi, çok susama ve baş ağrısı bulguları varsa saunadan çıkmalısınız.

Kimler Saunaya Gitmemeli?

İleri evre kalp yetmezliği hastaları

Ciddi ritim bozukluğu olanlar

Kontrolsüz hipertansiyonu olan bireyler

Kalp krizi geçirmiş hastalar

Yakın zamanda damar açma işlemi yapılan hastalar

Astım ve epilepsi hastaları

Alkol ve sakinleştirici ilaç etkisinde olanlar

Hamileler

Bugün sağlığımız için sauna faydalı mı? zararlı mı? konusunu işledik, bir sonraki bilgi yazımızda görüşmek üzere!

Bunu Paylaş :