Her Gün Yumurta Tüketmenin 8 Büyük Faydası

Blog

Her Gün Yumurta Tüketmenin 8 Büyük Faydası

Yumurta son zamanlarda birçok tartışmaya konu olmuştur. Günümüzde yumurtayı sevenler olduğu kadar kolesterol yüksekliğinde zararlı olduğunu düşünenlerde var. Yumurta, besleyici değeri yüksek bir gıda olarak bilinir ve sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Yapılan son çalışmalarda yumurtanın sağlık üzerine bulunan olumlu etkileri desteklenmiştir. İşte tartışmaları sonlandıracak, her gün yumurta tüketiminin vücudumuz üzerinde gösterdiği 8 fayda:
1- Odaklanmayı Artırır:
Yumurta içerisinde yüksek oranda kolin bulundurur. 1 orta boy yumurtada yaklaşık 100 gram kolin bulunur. Kolin artık B vitamini olarak kabul edilmektedir. Yumurta, içerdiği kolin ve B vitaminleri arasında bulunan folat ve B12 vitamini sayesinde sinir sisteminin düzgün çalışmasına katkıda bulunur, beyin hücrelerinin yenilenmesini destekler. Bu da odaklanmayı artırabilir ve zihinsel performansı destekleyebilir. Ayrıca her gün yumurta tüketmek Alzheimer riskini azaltmaktadır.
2- Kolesterolü Düşürür:
Yumurta, içerdiği yüksek kaliteli proteinle vücuda sağlıklı bir doymamış yağ kaynağı sağlar. Bu, kötü kolesterolü (LDL) düşürebilir ve genel kolesterol dengesini koruyabilir. Yapılan çalışmalarda yumurta, çalışmaya katılan bireylerin %70’inde kolesterol seviyelerinde düşüş gösterirken %30’luk kesiminde kolesterol yüksekliğine yol açmıştır. Yükselen kolesterol türü HDL kolesterol yani vücudumuz için faydalı olan kolesterollerdir. Bu durum her bireyin yumurtaya verdiği yanıtın farklı olduğunu göstermektedir. Bilinenin aksine yumurtanın içerdiği kolesteroller, LDL kolesterolün damarı tıkayan türünü yükseltmemektedir. Günde 1-3 adet yumurta tüketiminin damar tıkanıklığına yol açan kolesterol üzerinde olumsuz etkileri görülmemektedir.
3- HDL Kolesterolü Artırır:
Yumurta, iyi kolesterol olarak bilinen yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) seviyelerini artırabilir. HDL, vücutta dolaşan kötü kolesterolü temizleyerek kalp sağlığını destekler. Günde 1 ila 3 adet yumurta tüketimi HDL kolesterol seviyelerini %6 ila 10 oranında artmaktadır. HDL kolesterolü yükseltici bir ilaç olmadığı gibi yumurta tüketiminin HDL kolesterol üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
4- Kalp Krizi Riskini Azaltır:
Yumurta, protein içeriğinin yanı sıra 8 adet mineral ve 9 adet vitamin içerir. Yumurta bu bileşenleri sayesinde damar içerisindeki yüzeyselliği ve damar endotel hücrelerini korumaktadır. Bu durum damar içi akımın düzenlenmesine yardımcı olabilir. Yumurta, içerdiği Omega-3 yağ asitleri sayesinde de kalp sağlığını destekler. Bu yağ asitleri, kan damarlarının esnekliğini artırabilir ve kalp krizi riskini azaltabilir.
5- Göz Sağlığını Korur:
Yumurta, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanları içerir. Bu bileşenler, göz sağlığını koruyarak yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini azaltabilir. Dünya genelinde yaygın görünen A vitamini eksikliğinin tedavisindeki en iyi destekleyicidir. Yumurta, içerdiği A vitamini, lutein ve zeaksantin sayesinde sarı nokta hasarı olarak bilinen görme sorunlarının riskini azaltmaktadır. Yumurta, bu sağlık faydalarını sarı kısmı ile sağlamaktadır ve mutlaka sarısı ile tüketilmelidir.
6- Doğal Omega-3 Kaynağıdır:
Yumurta, özellikle omega-3 yağ asidi içeren DHA ve EPA gibi yağ asitleri bakımından zengindir. Bu yağ asitleri, beyin sağlığını ve hücresel fonksiyonları destekler. Ayrıca bileşiğinde bulunan Omega-3 yağ asitleri sayesinden yumurta, yüksek trigliserid seviyelerini iyileştirebilmektedir. Trigliserid yüksekliğine neden olan besinler arasında basit karbonhidratlar ve işlenmiş gıdalar yer almaktadır. Yumurta doğal trigliserid düşürücü bir ajandır. Düzenli yumurta tüketimi trigliserid seviyelerinden %10 ila 15 arasında düşüş sağlamaktadır.
7- Protein Kaynağıdır:
Yumurta, yüksek kaliteli protein içerir ve vücut için gerekli olan amino asitleri sağlar. Bu özellikle kas sağlığı ve tamiratı için önemlidir. Yumurta doğada bulunan tüm esansiyel aminoasitleri yapısında bulunduran kaliteli bir protein kaynağıdır. Yumurta protein biyoyararlanımı anne sütünden sonra en yüksek olan besindir. Günümüzde spor sonrası kas dayanıklılığını artırdığı için sporcular tarafından sıklıkla edilmektedir. Yumurta aynı zamanda yaşa bağlı sarkopeni durumunda olumlu etkileri bulunan bir besindir. Genetik kolesterol yüksekliği bulunan sporcu bireylerde yumurta tüketim sıklığı günde 3 adet üzerinde olmamalıdır.
8- Kilo Verdirir:
Yumurta, doyurucu bir öğün sunarak tokluk hissini artırabilir. Kolesistekonin hormonu salgılanmasına da yardımcı olan yumurta, tokluk endeksi en yüksek besinler arasındadır. Bu da, kilo kontrolüne yardımcı olabilir ve sağlıklı bir diyetin parçası olarak kilo vermeyi destekleyebilir. Yapılan çalışmalarda günün ilk öğününde yumurta tüketen bireylerin, günün diğer saatlerindeki kalori ihtiyacı daha az olmaktadır. Yumurta alınabilecek en kaliteli kalori kaynağıdır.

Her gün yumurta yemek sağlık üzerine olumlu etkileri bulunan bir besindir. Her bireyin yumurta tüketim ihtiyacı farklıdır. Bu sebeple yumurta tüketimi bireyin mevcut sağlık durumuna göre belirlenmelidir. Yumurta kalp ve beyin dostudur.

Bunu Paylaş :

watches replicas.