123sex, xporn, xvideos, vvlx, xhamster, xvideos, pornx, hentai, xnxx, xxx, sex việt, Phim sex,

Diyette Doğru Bilinen Yanlışlar

Blog

Diyette Doğru Bilinen Yanlışlar

Diyet yaparken ya da diyet yapmaya karar verdiğimizde birçok soru ve kafa karışıklığı yaşayabiliriz. Sağlıklı beslenme ile ilgili birçok konu günümüzde hala tartışılıyor ve bu durumda bireylerde kafa karışıklığına yol açıyor.

İşte diyetle ilgili popüler bazı sorular: 

ORGANİK GIDALAR DAHA MI BESLEYİCİ?

Organik gıdalar tercih olarak daha iyi bir alternatif olabilir. Bu gıdaların sentetik gübre, pestisitler ve diğer kimyasal maddelerin kullanılmadığı doğal koşullarda yetiştirilmesi daha çekici olmaktadır. Ancak, daha besleyici olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Örneğin, organik şeker pancarında elde edilen şeker de aynı oranda diyabet riskini artırabilir.

DİYET İÇECEKLER SAĞLIKLI MIDIR?

Diyet kolalar, şekersiz adı altında sunulan içecekler ya da besinler ve light ürünler diyet pazarının aldatmacasıdır. Lightürünlerin sınırsız kullanılacağı algısı yaratılır ancak vücuttaki etkileri diğer ürünlerle hemen hemen aynıdır.

TÜM KARBONHİDRATLAR KÖTÜ MÜDÜR?

Karbonhidratlar vücuda enerji veren makro besin öğeleridir. Her karbonhidrat kötü değildir, basit karbonhidrat dediğimiz işlenmiş karbonhidratlar kötüdür ama kompleks karbonhidratlar dediğimiz tahıllar, meyveler, kurubaklagillerve sebzeler gibi besinler vücudumuza lif, vitamin, mineral ve doğru karbonhidratı sağlarlar zararlı değillerdir.

YUMURTA SARISI ZARARLI MIDIR? 

Yumurta sarısı, yumurtanın besin açısından zengin olan kısmıdır. Yumurta sarısı, yüksek miktarda protein, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller içerir. Günde 2 yumurtatüketimi besin ihtiyacımızın çoğunu karşılamaktadır ve önerilen miktardır. Sağlıklı bireylerde yumurta sınırlaması olmamasına karşın kötü yaşam tarzına sahip ve altta yatan diyabet, kalp hastalığı vb. gibi hastalıklara sahip olan bireyler günlük tüketim miktarına dikkat etmelidir. 

YAĞSIZ GIDALAR DAHA SAĞLIKLI MIDIR? 

Yağlar, vücudumuz için önemli bir enerji kaynağıdır ve aynı zamanda hücrelerimizin yapısını korumaya ve hormonlarımızın üretimine yardımcı olurlar. Ayrıca, sağlıklı yağlar, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri gibi esansiyel yağ asitleri içerirler ve bu yağ asitleri vücudumuz için önemli olan birçok fonksiyona katkıda bulunurlar.

Yağsız gıdaların sağlıksız olmalarının birkaç nedeni vardır. Öncelikle, yağsız gıdalar, genellikle yağsızlaştırmak için işlemden geçirilir ve sıklıkla şeker ve tuz ilavesi gerektiren diğer bileşenlerle değiştirilirler. Bu, genellikle düşük kaliteli, işlenmiş gıdalara yol açabilir.

Bu yüzden yağ kısıtlaması değil basit karbonhidrat kısıtlaması daha sağlıklı bir karar olacaktır.

SU DİYETİ İLE KİLO VERİLEBİLİR Mİ?

Su diyeti, sadece su tüketerek kilo verme yöntemidir. Bu yöntemde, belirli bir süre boyunca sadece su içerek diğer gıdalardan kaçınılır. Ancak, bu yöntemle kilo vermenin sağlıklı bir yol olmadığını belirtmek gerekir.

Su diyeti, kısa süreli bir kilo kaybı sağlayabilir, ancak vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri alamamak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, sadece su tüketmek, metabolizmanın yavaşlamasına ve kas kaybına neden olabilir.

Bunun yanı sıra, su diyeti, yeterli miktarda su içilmediği takdirde dehidrasyona yol açabilir ve elektrolit dengesini bozabilir.

2-3 gün gibi kısa süreli yapılabilir ama uzamış su diyeti yukarda belirtilen sebeplere de bağlı olarak verilen kiloları yüksek hızda geri alınmasına yol açabilir. Sağlıklı yaşam ve kalıcı kilo kaybı için doğru olan her zaman yaşam tarzını değiştirmektir.

DİYETTE ÇİKOLATA YENİR Mİ?

Diyette çikolata yemek mümkündür, ancak tüketim miktarı ve çikolatanın kalitesi önemlidir. Çikolatanın içeriğinde bulunan kakao, antioksidanlar ve flavonoidler gibi sağlıklı bileşenler içerir. Ancak, bitter çikolata haricindeki sütlü vb. gibi çikolatalar aynı zamanda şeker ve yağ gibi yüksek kalorili bileşenler içerir.

Diyette çikolata tüketmek isteyenler, bitter çikolatayı tercihetmelidirler. Bu tür çikolatalar, daha fazla kakao içerirler ve daha az şeker ve yağ içerirler. Günde 30-40 gr kadar bitter çikolata tüketilebilir. Bitter çikolata sağlıklıdır. 

AZ YEMEK YİYEREK KİLO VERİLEBİLİR Mİ?

Az yemek yiyerek kilo kaybı sağlanabilir hatta aralıklı oruç sistemindeki 5:2 ile haftanın 2 günü 600 kcal altında beslenme ile sağlıklı kilo kaybı sağlanabilir. Sağlıklı bir beslenme profili makro besin öğeleri dediğimiz protein, karbonhidrat ve yağ dengesi doğru planlanmalı, yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır. Zararlı besinlerden az yiyerek, düzensiz bir açlık sağlayarak yapılan kısıtlamalı diyetler sağlıklı değildir ve bu şekilde verilen kiloların çoğu kas kaybı olacaktır.

YAĞ YAKMAK İÇİN SADECE EGZERSİZ YAPMAK YETERLİ Mİ?

Yağ yakmak için sadece egzersiz yapmak yeterli değildir. Egzersiz, yağ yakımını destekleyen önemli bir faktördür ancak kilo vermek için yeterli değildir. Kilo kaybından %80 yapılan diyet sorumludur. Egzersiz yapmak kas kütlesinin korunmasıve kilo vermeye desteklemektedir. Sağlıklı bir beslenme profili oluşturmadan yapılan egzersizler beklenen etkiyi göstermemektedir.

KARIN EGZERSİZLERİ İLE KARIN YAĞLARI ERİTİLİR Mİ?

Karın egzersizleri, karın kaslarınızı güçlendirmenin yanı sıra, karın bölgesindeki kasları sıkılaştırmak ve tonlamak için de etkilidir. Ancak, karın egzersizleri yaparak sadece karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak mümkün değildir. Tüm vücuttaki yağ oranını azaltılması gerekiyor. Bu da sağlıklı bir diyet programı ile yapılabilir.

LİMONLU SU ZAYIFLATIR MI?

Limonlu su içmek, vücudunuzu sağlıklı tutmak için faydalıdır, ancak doğrudan zayıflatıcı bir etkisi yoktur. Limonlu suyun içindeki C vitamini, antioksidanlar ve diğer besinler, vücudunuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Limonlu suyun zayıflamaya yardımcı olması için, kalorili yiyeceklerden kaçınmak ve dengeli bir diyet planı oluşturmak önemlidir. Limonlu su içmek, vücudunuzun hidrasyonunu artırabilir ve tokluk hissini artırarak, kalorili yiyecekler tüketme ihtiyacını azaltabilir. Ancak, sadece limonlu su içerek zayıflamak mümkün değildir.

SIK VE AZ YEMEK ZAYIFLATIR MI?

Sık ve az yemek ile kilo verme fikri artık eskide kaldı güncel çalışmaların da desteklediği, midenin dinlenmesi, sürekli insülin salınımının uyarılmaması ve otofajinin desteklenmesi yönündedir. Aralıklı açlık modeli sağlıklı bir yaşam için tercih edilebilir. Sık yemek, yatmaya yakın saatlerde yemek vücudun sirkadiyen ritmini de olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple sık yemek vücut için, insan fizyolojisi için sağlıklı yöntem değildir.

YULAF FAYDALI MIDIR?

Yulaf içeriğinde bitkisel proteinler ve biyoyararlanımı az olmasına rağmen içeriğindeki kompleks karbonhidratlardan ve yüksek miktarda beta glukan adı verilen bir çözülebilir lif türü içeriğinden dolayı tercih edilebilir. Hayvansal proteinler kadar tok tutuculuğu olmamasına rağmen tamamen kaçınılması gereken bir besindir denemez. Günlük beslenmede işlenmemiş yulaf ürünleri tüketilebilir.

VİTAMİNLER KİLO ALDIRIR MI? 

Vitaminler, kilo aldırmaz. Aslında, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu önemli besin maddelerinden biridir. Vitamin eksikleri vücutta enerji sistemi gibi birçok sistemin çalışmasını olumsuz etkilediği için aslında bu durum kilo aldırır. Sonuç olarak, normal bir diyetle alınan vitaminlerin kilo almaya neden olması beklenmez ve vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için önemlidir. Ancak, aşırı alımından kaçınmak önemlidir. Vitamin takviyeleri kullanılırken iştah artışı olabilir ancak bu durum kilo artışına sebep olabilir, dikkatli olmakta fayda vardır.

Bunu Paylaş :

doc-dr-muhammed-keskin-kimdir

Doç. Dr. Muhammed Keskin