123sex, xporn, xvideos, vvlx, xhamster, xvideos, pornx, hentai, xnxx, xxx, sex việt, Phim sex,

Çocukların Asla Tüketmemesi Gereken 5 Gıda

Blog

Çocukların Asla Tüketmemesi Gereken 5 Gıda

Çocukların beslenmesi sağlıklı büyüme ve gelişme için son derece önemlidir. Beslenme, çocukların vücutlarının enerji ve besin ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlar ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olur. İşte çocuklar için sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayan bazı noktalar:

  1. Büyüme ve gelişme
  2. Bağışıklık sistemi
  3. Zihinsel ve beyin gelişimi
  4. Kemik sağlığı
  5. Kronik hastalıkların önlenmesi

Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeleri için ebeveynlerin önemli bir rolü vardır. Onlara çeşitli ve dengeli bir diyet sunmalı, zararlı gıdalardan kaçınmalı ve örnek olmalıdır. Ayrıca çocukların yeterli miktarda su içtiğinden emin olunmalı ve fiziksel aktiviteye teşvik edilmelidir.

İşte çocuklarınızdan kesinlikle uzak tutmanız ve onların tüketmemesi gereken 5 gıda: 

  1. KAHVALTILIK GEVREKLER

Çocuklara pazarlanan bazı kahvaltılık gevrekler, kahvaltıda kek yemeye eşdeğerdir. “Tam tahıl” etiketli tahıllar bile sadece az miktarda lif eklendiğinde şekerle dolu ve boş kalorili olabilir. Paketin üzerinde yazan “sütlü”, “mineralli” gibi süslü ibareler gerçeği yansıtmamakla kalmıyor çocuklarımızın sağlığını tehdit ediyor. Bu ürünler yüksek oranda şeker içeriğiyle kalmıyor, işlenmiş karbonhidrat olmaları sebebiyle yüksek oranda akrilamid içeriyor. İçindekiler etiketini dikkatlice kontrol edin ve şekerin veya yüksek fruktozlu mısır şurubu, renklendiriciler, tatlandırıcılar  gibi şekerin diğer adlarının listelenmediğinden emin olun. 

  1. İŞLENMİŞ ETLER

Sosis gibi yüksek oranda işlenmiş etler, artan kanser riskiyle bağlantılı olan nitritler içerir. İşlenmiş et tüketimi ayrıca koroner kalp hastalığı, inme ve diyabet riski ile ilişkilidir. Ayrıca sodyum ve doymuş yağ oranı yüksektir, besin değeri düşüktür. Her gün40 gram işlenmiş gıda tüketen bireylerde diyabet riski % 40 artıyor. Yapılan çalışmalar hafta da 2 kez işlenmiş et tüketen çocukların lösemi riskinin arttığını gösteriyor. Ayrıca bir sizi metabolik hastalığa çocuklar artık erken yaşta yakalanıyor ve bu ürünlerin içerisinde bulunan bağımlılık yapıcı maddeler sebebiyle çocuklar için vazgeçilmez hale geliyorlar. İşlenmiş etler, koruyucu maddeler, renklendiriciler, tatlandırıcılar, yapay aromalar ve diğer katkı maddeleri içerebilir. Bu maddelerin bazıları bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Tavuk nuggets çocuklar için yaygındır ve popüler fast food zincirlerinde veya çoğu restoranın çocuk menüsünde bulunur. Ancak ticari tavuk nuggetları genellikle 20 veya daha fazla bileşen içerir dimetilpolisiloksan gibi katkı maddeleri içeren yağlarda kızartılır. Tavuk nuggets’ın daha sağlıklı versiyonları, tavuk göğsünü yumurta ve tam tahıllı ekmek kırıntılarına kaplayarak evde yapılabilir.

  1. MEYVELİ SÜT VE MEYVELİ YOĞURTLAR 

Meyveli süt ve meyveli yoğurtlar gibi ürünler, süt veya yoğurdun içerisine meyve eklenerek elde edilen tatlı ve aromalı ürünlerdir. Bunlar genellikle çocuklar ve yetişkinler arasında popülerdir, ancak bazı potansiyel zararları da vardır. Meyveli süt ve meyveli yoğurtlar, genellikle tatlandırıcılar veya şeker eklenerek yapıldığı için yüksek şeker içerir. Aşırı şeker tüketimi obezite, tip 2 diyabet, diş çürümesi ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Şeker eklenmesi ve diğer tatlandırıcılar, meyveli süt ve meyveli yoğurtların kalori içeriğini artırır. Bu durum, kilo kontrolü veya kilo verme çabası olan kişiler için önemli olabilir. Meyveli süt ve meyveli yoğurtlar genellikle doğal meyvenin yerini almaz. Hatta bu ürünlerin etiketlerini okuduğunuzda içeriğindeki meyve oranın % 0,1 oranında olduğunu ve bazen hiç olmadığını görebilirsiniz. Doğal meyveler, lif, vitamin ve mineral açısından zengin olabilirken, meyveli süt ve meyveli yoğurtlar sadece yüksek şeker oranına sahiptir. Bazı meyveli süt ve meyveli yoğurtlar, yapay tatlandırıcılar, renklendiriciler ve koruyucu maddeler gibi işlenmiş içerikler içerebilir. Bu tür katkı maddelerinin bazı insanlar için alerjik reaksiyonlara veya sindirim sorunlarına yol açabileceği bilinmektedir.

  1. YUMUŞAK ŞEKERLER 

Bu şekerler aslında yapay renklendiriciler ve tatlar içeren şekerlerdir. Şekerli yiyecekler, insülin seviyelerini yükselterek büyüme hormonu üretimini azaltabilir. Bu nedenle, çocukların tüketmesi gereken şeker miktarı sınırlandırılmalıdır. Çocukların günlük tüketmesi gereken şeker oranı 20 gram ile sınırlıdır. Oysaki bu tarz yumuşak ve şekilleriyle süslenmiş besinler ile 1 paketinde dahi 20 gramdan çok daha fazlasını çocuklarınıza yedirmiş oluyorsunuz. Bu durum çocuklar da erken yaşta pankreas hasarını ve tip-2 diyabet riskini artırmaktadır.

Bir araştırmaya göre yapay tatlandırıcıların tüketimi çocuklarda % 200, yetişkinlerde yüzde % 54 arttı. Bu durum da beraberinde erken yaşta karşılaşılan metabolik hastalıkları getirmektedir.

  1. PATATES CİPSİ VE PATATES KIZARTMASI 

Yüksek sıcaklıkta kızartılan yiyecekler, bilinen bir kanserojen olan akrilamid oluşturabilir. Ayrıca, patates cipsi sadece yağ oranı yüksek olmakla kalmaz, aynı zamanda çok fazla tuzla kaplanır, bu da onları yüksek sodyum yapar. Bu, erken yaşta kan basıncı ve kolesterol sorunlarına yol açarak felç ve kalp krizi riskini artırabilir. Sadece etiket kısmına baktığınızda çok fazla katkı maddesini içerdiğini görebilirsiniz. Bu ürünleri tüketmek çocuğunuzun vücudundaki ph dengesini bozmaklar kalmıyor, çocuklarınızı yüksek oranda trans yağ ve toksik yağlara maruz kalmasına sebep olarak erken yaşta metabolik hastalara yakalanmalarına yol açıyor.

Çocuklarınızı bu zararlı gıdalarla ödüllendirilmemelisiniz. Markete gittiğinizde bu zararlı gıdaların olduğu reyonlardan mutlaka uzak durmalısınız. 

Bunu Paylaş :

doc-dr-muhammed-keskin-kimdir

Doç. Dr. Muhammed Keskin