6 Gizli Monosodyum Glutamat Kaynağı. Bunlardan Uzak Durun!

Blog

6 Gizli Monosodyum Glutamat Kaynağı. Bunlardan Uzak Durun!

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz, insanlarda risk oluşturan, bizleri bağımlı hale getiren Monosodyum Glutamat nam-ı diğer “Çin Tuzu” hangi gıdalarda bulunur. 

MSG içeren gıdalarda bakmadan önce MSG’ yi hatırlayalım;

MONOSODYUM GLUTAMAT (MSG) NEDİR?

MSG, proteinlerin oluşturulması için gerekli olan ve doğal olarak oluşan bir amino asit olan L-glutamik asitten türetilen popüler bir lezzet arttırıcıdır. Bir gıda katkı maddesi olarak kullanılmasının yanı sıra MSG, domates ve peynir de dahil olmak üzere belirli gıdalarda doğal olarak bulunur.

MSG, Çin’deki deniz yosunlarından elde edilen bir lezzet arttırıcı olarak ün kazandı. 1900’lerin başında, süreç Japonya’da mükemmelleştirildi ve ticari olarak kullanılabilir hale geldi ve o zamandan beri gıda üretiminde en yaygın kullanılan katkı maddelerinden biri olarak kullanılmaktadır. MSG, tat reseptörlerini uyararak gıdaların lezzetini artırır ve araştırma çalışmalarında belirli tatların kabulünü artırdığı gösterilmiştir. Gıdalara MSG eklenmesi, tuzlu ve etli olarak karakterize edilen bir tatla sonuçlanır.

Bu tat arttırıcı, fibromiyalji, obezite, yağlı karaciğer, yüksek insülin ve kan şekeri, yüksek kolesterol, karaciğer toksisitesi, metabolik sendrom, yüksek tansiyon, bağırsak-beyin bağlantısında bozukluk, nörolojik ve beyin dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunun da oluşmasına yol açmaktadır.

Gıda endüstrisinde bir yiyeceğin defalarca tercih edilmesi gelir elde etmek için önemlidir. Bu yüzden bağımlılık yapıcı etkilerinden dolayı MSG sıklıkla kullanılmaktadır.

İşte Monosodyum Glutamat içeren ve günlük hayatta karşımıza çıkması muhtemel 6 gıda:

  1. FAST FOOD- HAZIR YİYECEKLER

Bazı restoranlar, kızarmış pilav da dahil olmak üzere bir dizi popüler yemeğe MSG ekler. MSG ayrıca fast food bayilikleri tarafından gıdaların lezzetini arttırmak için kullanılır. Kızartılmış tavuklar, hamburger köfteleri, nuggetlar, sosis, salam gibi işlenmiş etler ciddi miktarda MSG içerirler ve tarifleri her zaman gizlidir. Bu sebeple içeriğinden emin olunmayan ve bağımlılık yaptığı fark edilen yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

  1. SAĞLIKSIZ ATIŞTIRMALIK YİYECEKLER

MSG, patates cipsi, mısır cipsi ve aperatif karışımlarına eklenmenin yanı sıra bir dizi başka atıştırmalık gıdada da bulunabilir, bu nedenle bu katkı maddesini tüketmekten kaçınmak için mutlaka etiket okuma alışkanlığı kazanılmalıdır.

  1. ÇEŞNİLER – HAZIR KARIŞIK BAHARATLAR

Baharat karışımları, güveç, köfte ve tava yemeği gibi yemeklere tuzlu, lezzetli bir tat vermek için kullanılır. MSG, tadı yoğunlaştırmak ve ekstra tuz eklemeden aromasını artırmak için birçok çeşni karışımında kullanılır. Aslında MSG, tuz eklenmeden lezzeti arttırmak için düşük sodyumlu ürünlerin üretiminde kullanılır. MSG, çeşni karışımları ve bulyon küpleri dahil olmak üzere birçok düşük sodyum aromalı üründe bulunabilir. Ek olarak, gıdaların lezzetini arttırmak için bazı et, kümes hayvanları ve balık ezmelerine ve çeşnilere MSG eklenir.

  1. DONDURULMUŞ HAZIR GIDALAR

Dondurulmuş gıdalar, masaya yiyecek koymanın pratik ve hesaplı bir yolu olabilir. Dondurulmuş gıdalar üreten bir çok şirket, yemeğin lezzetli lezzetini geliştirmek için ürünlerine MSG ekler. Genellikle MSG içeren diğer donmuş ürünler arasında donmuş pizzalar, börekler, makarna ve peynir ve donmuş kahvaltılık ürünleri bulunur. Etiket okumak diyette alınan MSG’ yi azaltmanın et etkili yoludur.

  1. HAZIR ÇORBALAR

Konserve çorbalar ve çorba karışımları, tüketicilerin tekrar yemeyi arzuladığı lezzetli tadı yoğunlaştırmak için genellikle MSG’ye eklenir. Konserve çorbalar, kurutulmuş çorba karışımları ve bulyon çeşnileri dahil olmak üzere diğer birçok çorba ürünü MSG içerebilir. 

  1. İŞLENMİŞ ETLER 

Sosis, salam, sucuk, kurutulmuş dana eti, tütsülenmiş etler ve pastırmalar gibi işlenmiş etler MSG içerebilir. Tadı arttırmak için kullanılmasının yanı sıra, tadı değiştirmeden sodyum içeriğini azaltmak için sosis gibi et ürünlerine MSG eklenir. Bir çalışma, köftelerinde sodyumun MSG ile değiştirilmesinin, tadı olumsuz etkilemeden tuzlu aromayı ve ürünün kabul edilebilirliğini arttırdığını bulmuştur.

MSG direkt olarak toksik bir etki yaratmasa da sürekli yeme dürtüsünü uyarması ve bağımlılık yapması ile beslenme de sıklıkla yer verilmesi maruziyeti artırarak bir sizi sağlık problemlerine ilerleyen süreçlerde yol açabilir.

Etiket okuma alışkanlığı MSG’ ye maruziyeti azaltan en önemli durumdur. Market alışverişi ya da dışarda yemek yeme gibi durumlarda mutlaka yenilen yiyeceğin içeriği araştırılmalıdır.

Bunu Paylaş :

watches replicas.