Transözefageal Ekokardiyografi (TEE, TÖE, Endoskopik EKO)
Transözofageal Ekokardiyografi (TEE), kalbin detaylı bir şekilde incelenmesini sağlayan özel bir ultrason yöntemidir. Bu testte, ucunda ultrason probu bulunan ince ve esnek bir tüp, hastanın yemek borusuna yerleştirilir.
Yemek borusu kalbe çok yakın olduğu için bu yöntem, göğüs dışından yapılan geleneksel ekokardiyografiye kıyasla daha net ve ayrıntılı görüntüler sağlar. Özellikle kalp kapak hastalıkları, pıhtılar ve doğumsal kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılan TEE, genellikle hafif sedasyon altında gerçekleştirilir
Transözefageal Ekokardiyografi Nasıl Uygulanır
Endoskopi ile benzer bir şekilde; 90-100 cm uzunluğundaki probun boğaz uyuşturulduktan ve damardan sakinleştirici ilaç yapıldıktan sonra uç 30-40 cm’lik kısmın yutturulur.
Buradan alınan görüntüler vücut dışından göğüsten yapılan tetkike göre önünde ciddi kas ve kemik yapısı olmadığı, kalbe çok yakın yerden çekim yapıldığı için çok nettir. En ince ayrıntılar Renkli akımlar, Doppler incelemeleri yapılmaktadır.
Bu yöntem her hastada yapılmaz. Daha çok kulakçık ve karıncıklarda pıhtı olması olasılığı olan durumlarda (geçirilmiş felç vb), mitral ve aort kapakları ameliyatla değiştirilmiş hastalarda yapay kapak fonksiyonlarının değerlendirilmesinde, mitral kapak alt yapılarının tetkikinde, aort yırtılmalarında, kapakların iltihaplarında, kulakçıklar arası delik ve defektlerin kesin tanısında uygulanır.