Eforlu EKG (Efor Testi, Egzersiz Elektrokardiyografisi, Koşu Testi)
Kalp krizi ve çok ciddi oranda kalp damar tıkanıklığı olan hastalarda haricinde çekilen istirahat EKG’leri genellikle kalp damar hastalığını göstermede yetersiz kalabilir. Özellikle eforla ilişkili kalp şikayetleri tarif eden ve dinlenme anındaki tetkikleri normal sonuçlanan hastalarda Efor Testi gerekebilir.
Bu testte hasta bir koşu bandı veya bisikleti üzerinde belirli bir program protokolünde yoruluncaya kadar, göğüs ağrısı olduğunda veya kalp damar tıkanıklığını gösteren EKG bulguları ortaya çıktığında hemen durdurulacak şekilde yürütülür. Hastanın yürüme sırasında her 3 dakikada bir tansiyonu ölçülür ve EKG’si kaydedilir. Test bitiminde 3 veya 5 dakika daha EKG ve tansiyon kayıtları alınır ve işleme son verilir.
Bu testin amacı hastanın kalp hızını ve oksijen tüketimini yaşına veya şüphe edilen hastalığa uygun bir biçimde arttırmaktır. Kalp damar tıkanıklığı olan hastalarda bu test esnasında kalp kasının oksijen ihtiyacı yeterli olmayacağı için hastada göğüs ağrısı ve EKG değişiklikleri oluşmaya başlar. Kalp damar tıkanıklığı belirtileri tespit edilen hastalarda test sonlandırılır ve hasta dinlenme pozisyonuna alınır. Efor testi mutlak bir suretle hekim kontrolünde ve güvenlik tedbirleri alınarak yapılır.
Efor testinin tek amacı kalp damar tıkanıklığını öngörmek değildir. Bunun dışında kalp kapağı hastalıkları için cerrahi planlamasının yapılmasında ve bazı ritim bozukluklarından şüphelenilen durumlarda yapılması istenebilir
Efor testinin diğer önemli bir amacı da belirli yaşın üzerinde sportif faaliyetlere katılacak bireylerde kalbin efor uyumu hakkında bilgi verir. Efor testi genellikle koşu bandı üzerinde yapılırken bazı merkezlerde bisiklet ile yapılabilir.
Efor testi ileri derecede eklem ve yürüme problemi olan bireylerde damardan kalp atım hızını arttıran ilaçlar verilmek suretiyle de yapılabilmektedir